Anno

  • Dutch

Translate original post with Google Translate

Beletu ondersteunt sinds oktober 2009 een nieuw project: Harmee Education for Development Association (HEfDA). Harmee helpt bij de ontwikkeling van een aantal dorpen in de bergen waar de hardloper Haileh Gebre-Selassie vandaan komt (oost Ethiopië). Eén van die dorpjes is Anno. In dit dorp zijn verschillende projecten opgezet. Beletu levert een bijdrage aan de school, door de bibliotheek van Anno te voorzien van boeken. Hiernaast ondersteunt Beletu het Distance Adoption Programme van de school. Met dit programma wordt het lesgeld van ongeveer 40% van de leerlingen van de Anno-Taji school gefinancierd. De families van deze kinderen zijn niet in staat om het lesgeld zelf te betalen. Een groot gedeelte van het lesgeld wordt gebruikt om de salarissen van de docenten te betalen.

In Anno krijgen de vrouwen uit het dorp les in lezen en schrijven. Vervolgens kunnen ze zich aanmelden voor een microkrediet project. De vrouwen moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om een microkrediet te krijgen, één daarvan is dat hun kinderen naar school gaan. Op deze manier wordt de scholing van de volgende generatie gestimuleerd. Verder leren de vrouwen hoe je een huis ‘gezond’ en leefbaar inricht (aparte ruimtes voor beesten, koken, slapen, e.d.) en hoe je het land efficiënt kan bewerken.

Voor de kinderen uit Anno is een school gebouwd. Voorheen moesten de kinderen vaak uren lopen om in een naburig dorpje naar school te gaan. De meeste meisjes gingen niet naar school omdat de ouders bang waren dat hen iets zou overkomen onderweg naar school. De nieuwe school in Anno startte met vier klaslokalen, per jaar komt er één lokaal bij. Inmiddels bestaat de school uit 8 klaslokalen, een bibliotheek en een pedagogisch centrum.

Op de school wordt niet alleen regulier onderwijs gegeven, maar de school fungeert ook als sociaal-maatschappelijk gemeenschapscentrum, waar wordt vergaderd en conflicten worden opgelost. Er zijn speciale programma’s gericht op HIV/aids, gender, kind huwelijken, sanitaire voorzieningen & hygiëne en kinderen met een handicap. De gehele gemeenschap is hierdoor zeer betrokken bij de school en het onderwijs.

De school heeft inmiddels een bibliotheek met boeken. Beletu blijft een bijdrage leveren aan de school via het Distance Adoption Programme. Jaarlijks wordt hiermee het lesgeld van ongeveer 130 leerlingen gefinancierd.

 

Comments are closed.