De vagina monologen in Ethiopïe

  Ik wijt het nog steeds aan een degelijke protestantse opvoeding. Dat gevoel waarin je, je steeds geroepen voelt om te dienen. Het is natuurlijk lekker makkelijk om het op je opvoeding te schuiven en te zeggen dat je er allemaal niets aan kunt doen…
  Dit jaar werd ik geroepen om de V-day groep van Addis Abeba te coördinerend.
  Ik had het proces nog nooit eerder mee gemaakt maar ik had en lijst met wat wanneer moest gebeuren en ik had een groep vrijwilligers die me bij zouden staan en met me voor de 5de keer V-day mogelijk zouden maken in Addis Abeba.
  Nou zullen velen onder jullie zich afvragen wat V-day is. V-day is een beweging die een einde wil maken aan geweld tegen vrouwen wereldwijd. V-day is begonnen met de Vagina Monologen geschreven door de Amerikaanse Eve Ensler. In Addis worden jaarlijks de Vagina monologen opgevoerd door de vrijwilligers van de V-day groep en wordt er geld ingezameld om projecten te ondersteunen die werken om geweld tegen vrouwen te stoppen of te voorkomen. De organisaties die we ondersteunen zijn vaak beginnende organisaties, een aantal van hen zijn door steun van V-day nu instaat om andere fondsen aan te vragen en hun werk uit te breiden.
  Maar waar het afgelopen weekend om ging was de uitvoering van de vagina monologen. We stonden met 22 vrouwen op het podium 11 Ethiopische en 11 buitenlandse vrouwen. De geborgenheid van de groep om ons heen maakte het minder eng om de monologen te lezen over seksuele vrijheid, boze vagina's, verkrachting en acceptatie van je lichaam. De meest bijzondere monoloog, was een monoloog in het Amhaars, geschreven en uitgevoerd door Nikat. (de Ethiopische organisatie van prostituees) Zij vertelden in hun monoloog over hun werk op straat, over de minachting en het geweld dat ze tegenkomen. Maar ook o

  ver de vrijheid en onafhankelijkheid die zij hebben dank zij hun vagina (letterlijk vertaald). Zij waren wat mij betreft de meest sterke vrouwen op het podium. Zij stonden als prostituees op het podium en vroegen erkenning voor hun rechten bij klanten en de politie. Prostitutie is in Ethiopië niet illegaal maar er zijn ook geen regels die de rechten van vrouwen in de prostitutie beschermen. Ik heb zelf de monoloog gelezen van een vrouw die van haar vagina gaat houden door een man die van vagina's houdt en een uur lang naar haar vagina kijkt.Haar angst, ontzetting, verbazing en uiteindelijke genot waren voor mij een opluchting na alle interviews die ik gedaan heb met kinderen over verkrachting en geweld. Het sterke van de monologen is voor mij, dat ze niet alleen gaan over geweld en ellende maar ook over acceptatie en genot. Daarmee werd het ondanks het zware onderwerp een bijzonder weekend. Ik ben druk in de weer geweest met sjouwen, slepen, 14 meter roze stof kopen. We hebben gelachen en onszelf moed ingedronken om daar te staan.
  Morgen gaan we met z'n allen uit luisteren naar 1 van “ons” die zingt in een band. De euforie van deze groep hangt vooral rond de vagina monologenmaar het werk gaat voort. Er gaat al e-mail heen en weer over het schrijven van meer Ethiopische monologen. En het wordt tijd om de organisaties te ondersteunen bij het uitvoeren van de projecten waar we geld voor ingezameld hebben.

  De laatste woorden van mijn eind toespraak waren als volgt:

  We hopen jullie volgend jaar weer te zien bij de uitvoering van de vagina monologen,
  Nog meer hopen we, dat deze uitvoering volgend jaar niet langer nodig is.
  Wij zullen doorgaan
  Tot het geweld is gestopt!

  www.vday.org

  zp8497586rq

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  Reageren is niet mogelijk