WC papier

  Vandaag en morgen wordt het Epifanie feest (de doop van Jezus door Johannes de doper) gevierd in Ethiopië. Vanmorgen werden de straten flink geboend, stukjes gedroogde koeienvlaaien, paarden hopen en schapen keutels werden van het asfalt geschraapt. Met lange palm bladeren en andere takkenbossen werd de straat gezuiverd van alle stof en afval. Toen was het tijd om te versieren. De rollen WC papier kwamen tevoorschijn en werden door de planten in het midden van de weg gerold en over het prikkeldraad dat de middenberm beschermd. Het ziet er best vrolijk uit dit alternatief op slingers maar het is wat vreemd als je bedenkt dat WC papier een relatief duur product is in Ethiopië. Een enkele rol WC papier kost hier € 0,43 of 10 birr. Dat is net 1 birr goedkoper dan een heel groot glas vol vers geperste sap. Even duur als 3/4 kg bananen of avocado’s en net zo duur als een kilo rijst.
  De meeste mensen in Ethiopië kopen dus ook geen WC papier voor op de WC. Op mijn werk hebben we toiletten die we delen met andere kantoren en waar we de sleutel van hebben. Ik dacht dat mijn collega eens tegen mij zij dat ik de rol WC papier wel mocht ophangen in de WC. Dat bleek niet de bedoeling want binnen een half uur was het kostbare goed ontvreemd. Wij hebben dus allemaal een rol WC papier op ons bureau staan en lopen net als op

  de camping met de rol of een stukje ervan naar de WC toe. In veel restaurants hangt ook geen papier op het toilet (de duurdere wel) en in de emmer waar het papier in mag (anders raakt de WC verstopt) vind je vooral stukjes krant of andere varianten van papier die al bij het afval mochten.
  Waar het kostbare papier wel voor wordt gebruikt is om de handen schoon te vegen, bij gebrek aan water na het verorberen van de dagelijkse Injera (zure pannenkoek). Vooral bij feesten partijen of begrafenissen waar veel mensen te eten krijgen is er vaak een stukje papier bij het bord om na afloop de handen schoon te vegen. De meeste vrouwen hebben dus ook een rol WC papier in hun tas zitten die voor allerhande poets acties gebruikt kan worden. Wendemagegn en met hem veel Ethiopiërs, is heel handig in het verwijderen van het midden karton uit de WC rol en het plastic erom te laten zitten zodat het papier schoon en opgerold blijft zitten terwijl je de rol vanuit het midden opmaakt.
  En daar hing vandaag dat kostbare roofgoed te wapperen in de wind, vrolijk gedrapeerd over de takken en prikkeldraad. Ik ben niet meer gaan kijken wat er van het papier geworden is nadat de parade voorbij was gekomen. Morgen komen ze nog een keer langs weer dansend en zingend en waarschijnlijk nog steeds opgevrolijkt door WC papier.

  Marieke Boersma

  zp8497586rq

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  Reageren is niet mogelijk