Kerst in Ethiopië

  We lopen in Ethiopië altijd een beetje achter de Gregoriaanse kalender aan en vandaag is het hier kerstfeest. Ik heb dit jaar kerst op een wat minder traditionele of misschien alleen minder kerkelijke manier gevierd.
  Gisteravond ben ik uit geweest samen met Rosa een vriendin van me. We gingen samen naar een Azmari Beyt (traditionele bar waar live muziek en zang is) waar in piep kleine ruimtes, door heel veel mensen tegelijk, gedanst kan worden. Rosa gaat een zangeres uit de bar fotograferen voor een opdracht en we wilden haar wel eens aan het werk zien.
  Gondar is bekend om zijn Azmari Beyts en ik ben al veel vaker in dit soort gelegenheden geweest, maar deze vrouw was van een ander kaliber. Geen traditionele kleding en geen ogen die alleen maar op de toeristen gericht zijn. Dit was een sterke vrouw in een krijtstreep pak, die een grote groep mannen met haar sterke stem weet te bespelen. Ondanks dat de muziek uitnodigt om te gaan dansen werd ik stil van de kracht die uit deze vrouw tevoorschijn kwam.
  Het was een gekkenhuis in de bar, want op de avond voor kerst was al het schorem (inclusief wijzelf) op pad om eens

  lekker uit te gaan. Dus daar zaten we tussen alle hitsige mannen. Nou hebben wij misschien geen sterke stem maar genoeg anders in huis om de mannen met een lach op afstand te houden.
  Op weg naar huis eerst nog boos tegen een man gedaan die mijn kever als boom wilde gebruiken om tegenaan te plassen en die bedremmeld met zijn gulp half open naar de volgende auto schuifelde. Daarna onder het gezang uit de kerken naar huis gereden.

  Vanmorgen stond er kip en ei op het ontbijt bij de buren, weer ergens wat anders dan kip en ei voor de lunch en vanavond waarschijnlijk voor het avond eten kip en ei thuis. Dat alles geserveerd op een injera.
  Toen we vanmiddag door de stad naar huis reden lagen er overal veren en schapenhuiden. Het feest is weer gevierd en de mensen zijn in het avondzonnetje aan het wandelen om uit te buiken of over hun kater van het dansen heen te komen.

  Liefs uit Addis in een jaar met, voor mij, een minder kerkelijk kerstfeest.
  Marieke

  konijn

  zp8497586rq

  17 reacties

  1. It’s wdonrfeul to have you on our side, haha!

  Reageren is niet mogelijk