Een land van koffie

  Ruim drie kwart jaar geleden kwam mijn schoonmoeder bij ons in huis wonen. Hoe lang ze zou blijven en hoe het zou gaan was allemaal niet duidelijk. En ik moet eerlijk zeggen dat ik er best tegenop zag. Mijn schoonzusje woont als zolang ik met Wende woon bij ons in huis en toch leek een schoonmoeder me een ander ding. Nou moet ik bekennen dat mijn schoonmoeder in huis me enorm mee valt en er zijn ook enorme voordelen. Een van de heerlijkheden van mijn schoonmoeder in huis hebben, is haar koffieverslaving waar ik van mee mag genieten. Twee keer per dag hebben we een koffie ceremonie met in ieder geval 3 sterke kopjes koffie.

  Wie wel eens in Ethiopië is geweest weet hoe belangrijk koffie hier is. In de omringende landen die ook koffie verbouwen drinkt de lokale bevolking thee en Nescafé. Keniaase koffie is allemaal voor de export en wordt in eigenland bijna tot niet gedronken. In Ethiopië wordt goeie koffie gedronken. Mensen kopen rauwe koffie bonen die thuis gebrand wordt. Er is wel koffie die al geroosterd en gebrand is te koop maar die wordt als inferieur aan de thuis gebrande koffie beschouwd.

  De kwaliteit van de rauwe koffiebonen  in de winkels varieert. Als ik in Addis koffie kocht werd er

  door onze hulp in de huishouding altijd uitgebreid gekeurd. Er zijn drie criteria; zijn de bonen schoon of zit er rotzooi door; kleuren de bonen bij het roosteren gelijkmatig; en komt er een glanzend laagje op de bonen als ze klaar zijn. Omdat ik inmiddels weet waar die koffie die aan al die criteria voldoet te vinden is, is de enige klacht nog dat ik te dure koffie koop.

  Mijn schoonmoeder is ook kritisch op de juiste kwaliteit koffie. Niet elke koffie boon komt hier het huis in. Toen een vriendin een keer koffie bonen mee nam van een beroemde koffie winkel in de hoofdstad heeft ze steen en been geklaagd dat mensen geld uit geven aan zulke koffie…

  Vorig jaar toen we een aantal maanden in Nij Beets hebben gewoond vroeg Wendemagegn aan een collega op welk product uit Nederland ze trots was. Haar eerste reactie was:  Douwe Egberts koffie. Wij moeten er nog steeds om lachen. Want na drie maanden Europa smaakt de koffie hier weer zoooo lekker. Er is niets mis met Nederlandse koffie. Of eigenlijk moet ik zeggen… er is ook lekkere koffie in Nederland. Maar een kopje koffie gebrouwen van vers gebrand en gestampte bonen… daar kan niet veel tegenop. We zijn weer thuis in het heerlijkste koffie land.

  zp8497586rq

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  Reageren is niet mogelijk