Een tijd van vlees eten

  Wij hebben dit jaar twee keer Pasen gevierd. Eerst in Nederland met chocolade paaseitjes en een week later in Ethiopië met vlees, vlees en nog meer vlees. Voorafgaand aan Pasen wordt er in Ethiopië 55 dagen gevast. Vasten op z’n aller-stengst betekend niet eten en drinken tot na het middag gebed, iedere middag naar de kerk (tot drie uur ’s middags) en na de middagdienst geen dierlijke producten eten (geen vlees, melkproducten en eieren). Door het jaar heen zijn er totaal 216 vasten dagen. Lang niet alle Orthodoxe christenen vasten al die 216 dagen maar de meesten vasten wel zo’n 175 dagen per jaar. In een wereld waar onze hoge vlees consumptie invloed heeft op het milieu en de spreiding van voedsel over de hele wereldbevolking, zou  vasten een mooie manier kunnen zijn om balans te vinden. Als je naar de statistieken kijkt over vlees consumptie wereldwijd eten Nederlanders gemiddeld 89,5 kg vlees per jaar en Ethiopiërs 7,9 kg. Dit grote verschil komt natuurlijk niet omdat de Ethiopiërs vasten. De meeste Ethiopiërs kunnen het zich niet veroorloven om regelmatig vlees te eten. Verder

  is bijna de helft van de bevolking hier niet orthodox en die mogen het hele jaar door vlees eten.

  Als het vasten voorbij is gaan de mensen die het zich kunnen veroorloven los. En eten vlees, HEEEEL VEEL VLEES. Een portie vlees per persoon in de restaurants is een halve kilo er hoeft niks bij, als er maar vlees is. Ethiopiërs zijn niet echt brood-eters dus vaak staat er in de niet-vastentijd voor de Ethiopiër die het kan betalen twee keer per dag vlees op het menu.

  Omdat Ethiopiër zoveel vastendagen hebben is het voor een vegetariër meestal goed toeven in dit land. Kom alleen niet na de paasdagen want dan zijn de 50 dagen van niet-vasten aangebroken. In de meeste restaurants verdwijnen dan alle vegetarische gerechten van het menu. Wendemagegn, die als een van de weinige Ethiopiërs vegetariër is, vond zelf in zijn bord pasta met groente wat stukjes vlees vorige week.

  Als ze het geld hadden zou de gemiddelde Ethiopiër vast minstens zo veel vlees eten als de gemiddelde Nederlander of zouden de vastendagen zelfs als mensen het geld hadden iets meer balans brengen in vlees consumptie?

  zp8497586rq

  Reacties kunnen niet achtergelaten worden op dit moment.

  Reageren is niet mogelijk