Echt HEMA

  Ik ben een enorme fan van de HEMA en nog veel meer sinds ik in Ethiopië woon en me realiseer dat de HEMA echt van alles heeft en het er ook nog leuk uitziet. Maar deze weblog gaat niet over de grote voordelen van de HEMA, alhoewel…

  Onge

  veer eens in de twee maanden komt er een baby bij Wendemagegn in de kliniek met huidproblemen. Het zijn eigenlijk altijd baby’s die nog volledig borstvoeding krijgen. Eens in de zoveel tijd komt het voor dat de moedermelk geen zink heeft. Vorige maand was er een vrouw in de kliniek met een kindje met een hele heftige huidaandoening. Dit was het vijfde kindje van de moeder en behalve deze baby had maar een kindje het eerste levensjaar overleefd. Het kindje was twee maanden oud, kreeg te weinig zink waardoor het immuunsysteem zo aangetast was dat er een verhoogde kans op overlijden van het kind bestond. Zink als medicijn staat op de Ethiopische lijst van essentiële geneesmiddelen en zou dus in alle ziekenhuizen beschikbaar moeten zijn, alleen is het niet verkrijgbaar. Niet in de overheidsziekenhuizen en niet in de privé klinieken.

  Vorig jaar had Wendemagegn ook een patiëntje in zijn kliniek met dit probleem. Ik had van een collega pillen gekregen om mijn haar gezond te houden omdat ik veel haaruitval heb sinds ik in Ethiopië woon. Die pillen bevatten onder andere zink. Ik had ze een tijdje geprobeerd maar ik ben nooit heel goed in blijven slikken en smeren van pillen en crèmepjes. Dus hebben we die pillen gebruikt voor het kindje dat door de pillen zienderogen opknapte. Toen we afgelopen zomer in Nederland waren vond ik bij de HEMA zink pillen. Ze waren zomaar te koop. We hebben een grote pot mee genomen en een paar weken na onze terugkomst kwam de eerder beschreven moeder met haar kindje naar de kliniek. Voor kleine baby’s worden de pillen verpulverd en in water opgelost en een week later zag de baby er totaal anders uit. De moeder is met een voorraad voor een maand naar huis gegaan en moet, tot het kindje kan eten, de pillen blijven geven. Het lijkt er op dat we dit jaar een kleine epidemie hebben want recent kwam de derde baby de kliniek binnen met huidproblemen. Ik heb inmiddels al ons bezoek gevraagd om zink pillen mee te nemen. Wat bij de HEMA gewoon te koop is, is in Ethiopië niet voorradig en we redden er levens mee!

  Diclofenac Gel 20 gm

  834 reacties

  1. Anneke Zijlstra

   Hoi Marieke,

   Na lezing van dit verhaal zou ik best zinkpillen naar jullie willen sturen.
   Zeg maar wat jou handig lijkt.
   Groet,

   Anneke

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

  Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.